Boter meseca
Postanite boter tekočega meseca!

Mačja hiša
Mačja hiša, pomagamo brezdomnim mucam

Veterina MH
Veterina MH, kvalitetne veterinarske storitve po ugodnih cenah

Super Čombe e-trgovina
Super Čombe - z nakupi pomagate brezdomnim mucam

Forumi pomagamo Živalim
Forumi Pomagamo živalim

Želite sponzorirati projekt?
Pišite nam na info@macjahisa.si!

Tai & Chi

Tai & Chi Tai & Chi

Spol: samček, samička
Datum vnosa: 09.04.2019
Starost ob prihodu: 3 leta in 10 mesecev

Želiš postati moj boter?
Trenutno botrov: 0

Julija 2015 sta dve mladi mačji mamici podrtijo na celjskem Petričku izbrali za zatočišče zase in svojih 8 mladičev. Verjetno ta izbira ni bila prostovoljna, vsaj za prijazno želvovinko bi upali trditi, da jo je na odročen kraj pripeljal nekoč njen človek, ko je ugotovil, da bo ob njej kmalu še nekaj lačnih mačjih ustec. Na srečo je mačji družinici opazil mlad par, ki mu ni bilo vseeno. V za silo znosnih poletnih jutrih in večerih sta jim nosila hrano in vodo, vroče dneve pa so mucki preživljali v zavetju ruševin.

Pred odhodom na dopust sta hranitelja začela iskati nekoga, ki bi prevzel skrb za muce v času njune odsotnosti, hkrati pa sta se zavedala, da je potrebna tudi dolgoročna rešitev situacije – steriliziranje oz. kastriranje vseh mačk na lokaciji ter primernejša namestitev zanje. Obrnila sta se na nas, prevzeli smo skrb za lokacijo in pričeli z načrtovanjem odlova. Konec julija smo v enem dnevu uspeli ujeti obe mamici in 7 mladičev, enega smo žal našli mrtvega, verjetno je bilo zanj usodno srečanje z avtomobilom.

Plašno prostoživečo mamico smo sterilizirali in vrnili na lokacijo, priljudno mamo, želvovinko Lexy in njune mladiče pa smo namestili v zavetišču. Štirje mladiči so kmalu v parih odšli v začasni skrbništvi, v kateri so jih kasneje tudi posvojili. Ajda in Mak sta začasno nastanitev, kasneje pa tudi dom našla prav pri paru, ki je prvi prevzel skrb za mačji družini.

Tudi mama Lexy je sčasoma našla dom, v zavetišču pa so ostali trije njeni mladiči, prav posebni črno srebrni tigrčki. Bratca Mai, Tai in sestrica Chi. Mucki so rasli v živahne, igrive lepotce, a preizkušenj zanje in za nas še ni bilo konec. Jeseni smo nepričakovano izgubili komaj polletnega Mai-a, odpovedalo mu je srce.

Od takrat se je zgodilo marsikaj, pa hkrati nič odločilnega za sorojenca Tai-a in Chi. Menjujejo se letni časi, mucki prihajajo in odhajajo, Tai in Chi pa še nista spremenila naslova bivanja, nasprotno, nekako sta postala stalna prebivalca zavetišča. Kadar se odločita sta skoraj nevidna, umakneta se v katerega od praskalnikov in v miru dremuckata. Ko se jima zazdi pa pritečeta k človeku in se prepustita božanju. Velikokrat hodita drug ob drugem, prepletata repa in se zadovoljno bucata. Chi se najraje druži z mačjo bestičko Ronjo, Tai rad s Slashem proučuje profil in kakovost izdelave čevljev.

Črna srebrnika sta v odnosu do ljudi še zmeraj previdna, včasih tudi muhasta. Žal so ju izkušnje v najzgodnejšem otroštvu izučile, da človeški rod ni vedno vreden zaupanja. Sta se pa v preteklih letih z nami naučila, da je zaupanje včasih upravičeno, da znamo ljudje tudi božati, odpirati slastne konzerve in animirati zabavne igračke. Mi se bomo še naprej trudili negovati njuno zaupanje, na botre pa se obračamo, da nam pomagate ohranjati upanje. Upanje, da rasejo kavči tudi za muce kot sta Tai in Chi. Za muce, katerih zaupanje se pridobiva počasi in potrpežljivo, a s tihim vedenjem da je vredno, saj njihova predanost ves vložen čas in trud pozlati.

 



Nazaj