Boter meseca
Postanite boter tekočega meseca!

Mačja hiša
Mačja hiša, pomagamo brezdomnim mucam

Veterina MH
Veterina MH, kvalitetne veterinarske storitve po ugodnih cenah

Super Čombe e-trgovina
Super Čombe - z nakupi pomagate brezdomnim mucam

Forumi pomagamo Živalim
Forumi Pomagamo živalim

Želite sponzorirati projekt?
Pišite nam na info@macjahisa.si!

Aneja

Aneja Aneja

Spol: samička
Datum vnosa: 13.03.2022
Starost ob prihodu: 1 leto in 5 mesecev

Želiš postati moj boter?
Botri:
Aneja, Selnica ob Dravi
Ksenija, Zgornja Velka
Ana, Ptuj
Tinita, Gornja Radgona
Ines, Celje
Neža, Ivančna Gorica
Alenka, Brežice

Iz srca hvala!

Konec oktobra in v začetku novembra 2020 so z ene od postojnskih lokacij v naše zavetišče kapljale dudarke – najprej Ančka, za njo Anika in, kot zadnja, Aneja. Če bi Kreslina prosili, naj zapoje o Aneji, bi verjetno prisluhnili tisti Čuden si bil že kot otrok ...

Večina sesnih mladičev z mleka sprva preklopi na mokro hrano. In ko odraščajo ter odrastejo, se trudimo, da je pojedo čim več, saj je za mačji organizem takšna oblika hrane najbolj naravna. Aneja pa je že pri nekaj tednih in komaj izraslih zobeh najraje malicala brikete. Opazili smo tudi, da popije nenormalne količine vode. Sprva smo bili prepričani, da jo lumpa poliva, a so bile odejice ves čas povsem suhe, skodelica za vodo pa običajno skoraj prazna. Mala kepica je pila in pila... Tudi ko se je iz zavetišča preselila v začasno skrbništvo, je še zmeraj večino dneva preživela ob posodici z vodo. Ob njej je celo spala. Po več mesecih testov, tuhtanja in posvetu s strokovnjakom, je dobila diagnozo: diabetes.

Diabetes je pri mačjih mladičih redek pojav, v glavnem zato, ker večinoma ni diagnosticiran, dokler ni že prepozno. Aneja je imela srečo, da so bili simptomi pravočasno opaženi in diagnoza pravilno postavljena; je pa zaradi nje že skoraj vse življenje na terapiji. Za obvladovanje bolezni dobiva visoko dozo zdravila kar trikrat na dan.

Kljub temu pa je popolna mala mucka, izjemno zaupljiva, prijazna in pametna tudi! Točno ve, kdaj je čas za tableto in včasih kar sama primijavka na mesto v kuhinji, kjer jo po navadi dobi. Papcanje tabletk zanjo ni nič posebnega, saj je že navajena na rutino.

Obožuje družbo drugih muc in je zelo odprta do ljudi, tudi do neznanih in ima izjemno mehak kožuh. Najraje se igra z mehkimi žogicami, ki jih spretno lovi in veselo nosi v gobčku. Vsak večer pa gnete in sesa svojo najljubšo mehko odejico iz termo flisa, ki jo včasih kar zgrabi in odvleče v svojo najljubšo škatlo iz kartona.

Na videz deluje kot vsaka druga mačka, kar ob ustrezni terapiji tudi je. Sama meni, mi pa se z njo strinjamo, da ji prav nič ne manjka, razen seveda še lastni dom.
Medtem ko čaka na svoje ljudi, pa se bo zelo razveselila vsakega botra ali botre, saj se zavedamo, da bo za dolgoročno zdravje zmeraj odvisna od pomoči dobrosrčnih ljudi.Nazaj