Boter meseca
Postanite boter tekočega meseca!

Mačja hiša
Mačja hiša, pomagamo brezdomnim mucam

Veterina MH
Veterina MH, kvalitetne veterinarske storitve po ugodnih cenah

Super Čombe e-trgovina
Super Čombe - z nakupi pomagate brezdomnim mucam

Forumi pomagamo Živalim
Forumi Pomagamo živalim

Želite sponzorirati projekt?
Pišite nam na info@macjahisa.si!

Caramella

Caramella Caramella

Spol: samička
Datum vnosa: 15.05.2024
Starost ob prihodu: 5 let in 7 mesecev

Želiš postati moj boter?
Botri:
Jana, Komenda
Alenka, Landkrona, Svedska
Lejla, Kranj
Tevž, Ljubljana-Polje

Iz srca hvala!

Caramella je konec oktobra 2023 »padla z neba«. Ne dobesedno, jasno, verjetno jo je nekdo pred zavetiščem »odložil«, »pozabil« … med narekovaje vstavite poljubno besedo, s katero se nekoga odkrižate. Vsekakor nam je pospešila srčni utrip – če kot oskrbnica stopiš na dvorišče zavetišča, da bi odnesla smeti, pred tabo pa se kot strela z jasnega pojavi mačka, ti najprej skozi glavo šinejo vse (ne)obstoječe računske operacije in vsi (ne)mogoči scenariji, s katerimi v hipu preračunaš, da so možnosti, da pred teboj stoji ena od mačk, ki bi se morala nahajati v zavetišču, nične. Ok, vsi so na varnem, kdo je ta suhcena neznanka pred teboj? Nežno jo ogovoriš, ugotoviš, da je nezaupljiva, čez minuto in pol pa že postavljaš živolovko, v katero jo vabi najslastnejši file skuše.

Mačka se prestraši, prepleza dvojno ograjo in jo podurha čez cesto. Prepričana si, da si zapravila edino priložnost in je ne boš nikoli več videla. Kljub temu kolegicam naročiš, naj bodo pozorne, če jo opazijo, dogovorite se, da bo živolovka v pripravljenosti. Pokličeš najbližjo hraniteljico, da preveriš, če ji je morebiti znana. Mogoče jo pa res pozna, podobna je pred kratkim brskala po smetnjakih. Mačka se čez dva dni spet pojavi in izgine. Kadar je živolovka nastavljena, ni sreče, ko živolovko zaradi prenizkih temperatur umaknete ali še ni nastavljena, se mačka kot senca sprehodi čez dvorišče. Na srečo pride mirnejša nedelja, zvezde so vsem skupaj naklonjene in suhcena želvovinka se ujame. Izkaže se, da sploh ni agresivna, niti pretirano plašna. Iz vulve ji teče gnoj, po urgentni operaciji si vsi oddahnemo, da smo jo še pravočasno ujeli – piometra bi bila v dnevu ali dveh zanjo usodna. Ko gre prvič na veliko potrebo, namesto kakca izloči skupek vejic, smeti in iglic. Ni jasno, kdaj je nazadnje jedla kaj hrani podobnega. Prve dni je tako prestradana, da krožnike s hrano zbija iz rok, ker ne more dočakati, da jih postavimo pred njo. Že prvi dan dobi ime, zaradi krasnega prelivajočega kožuščka takoj vemo, da bo Caramella.

Počasi prihaja k sebi, uredimo še slabe zobe, rana po operacij se lepo zaceli. Še vedno se najbolj razveseli mokre hrane, včasih še vedno komaj dočaka svoj krožniček. Ne boli je več, ni več lačna, ni je strah. Uživa v pozornosti, cartanju, človeški družbi. Še vedno pa nima vsega, kar potrebuje. Čisto svojega doma, najraje takšnega, kjer bi bila edino mačje bitje. Opaženo. Oboževano. Razvajano. Razumljeno. Mogoče ste pa mačji botri bolj sladkosnedi in boste pod svoje okrilje vzeli tudi drobno Caramello? Vsaj do takrat, ko nam nebo pošlje čisto njenega človeka.

 Nazaj